
Uwielbiam domowe pieczywo i za każdym razem, gdy mam przygotować coś z jakimś wypiekiem, to dwa razy zastanowię się, zanim kupie go w sklepie. Przygotowywałam już chleby, domowe tortille do shoarmy, bułki “szwedki”, robiłam już setki razy, a pieczenie chałek było kiedyś moim ulubionym odprężającym zajęciem. O ile prawie każde pieczywo można znaleźć w sklepie i mieć pewność, że będzie całkiem niezłe, to z burgerami jest tak, że znaleźć dobre bułki do nich jest mega trudno. Wszystkie są napompowane, nadmuchane, mega słodkie i wypchane spulchniaczami. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki do burgerów, to ciężko jest zastąpić ten smak bułką ze sklepu. Domowe bułki są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i mają delikatnie słodki, maślany smak. Przepis nie jest trudny, a efekt wart poświęcenia czasu 🙂
Do dzisiejszego wpisu zainspirował mnie jeden z moich młodszych czytelników. Oskar napisał do mnie jakiś czas temu z pytaniem czy oglądam Flasha i czy chciałabym coś dla niego przygotować z tego serialu. Trochę to trwało, zanim spełniłam jego prośbę, ale mam nadzieję, że będzie zadowolony z efektu i może zdecyduje się przygotować moje burgery.
Big Belly Burger jest to fikcyjna restauracja z uniwersum DC Comics. Po raz pierwszy pojawiła się w komiksie Superman, ale teraz można także w serialach Arrow i Flash. I to właśnie Flash, a w zasadzie Flash i mój czytelnik Oskar, byli powodem powstania tego wpisu.
Muszę przyznać, że jestem większą fanką Marvela, niż DC Comics i jedyna postać, do której mam słabość to mroczny Batman, jednak nie mogłam odmówić przygotowania pysznego burgera z najbardziej znanej komiksowej restauracji.
Flash, jak pewnie wiecie jest spin-offem Arrowa i to właśnie w ósmym odcinku pierwszego sezonu tego serialu możemy po raz pierwszy Flasha zobaczyć. W zasadzie to po raz drugi, ponieważ pierwszy serial o przygodach Flasha pojawił się na ekranach telewizorów już na początku lat dziewięćdziesiątych. Mam wrażenie, że wszystkie seriale o superbohaterach DC są takie bardziej młodzieżowe, niż te Marvelowskie, stąd jakoś bardziej ciągnie mnie do tych drugich. Ale burgery to burgery, ponadczasowe danie i dla Batmana i dla Wolverina 😉
Składniki na bułki:
- 500 g mąki pszennej (może być ciut więcej do podsypania)
- szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, żeby nie zabiło drożdży)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sezamu
- 1 jajko wymieszane z 3 łyżkami mleka (do posmarowania bułek)
Składniki na kotlety:
- 800 g wołowiny (może być już zmielona)
- sól, pieprz czarny, kmin rzymski mielony, pieprz ziołowy
- odrobina wody
Dodatki:
- sosy: dobry ketchup, majonez, musztarda
- warzywa: czerwona cebula, sałata, ogórki konserwowe
- ser: żółty tostowy/chedar/mimolette
Przygotowanie:
- Ciasto na bułki można zrobić w robocie kuchennym, ja zrobiłam je w Thermomixie, ale wytrwali i zdeterminowani mogą spróbować wyrabiać ciasto ręcznie.
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia składników i odstaw na chwilę.
- Rozpuść masło i ostudź, aby nie było zbyt gorące.
- Mąkę wsyp do miski (lub misy miksera), dodaj jajko, żółtka, sól, rozpuszczone masło oraz mleko z drożdżami.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Staraj się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki, żeby z bułek nie wyszły gnioty.
- Gdy będzie już gładkie, to włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Pamiętaj, że drożdże nie lubią chłodu i przeciągów, więc na czas robienia bułek lepiej jest zamknąć kuchenne okna.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 4-5 części. Z każdej uformuj lekko spłaszczoną kulę, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe bułki przykryj ścierką i odstaw na kolejne 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i gdy bułki wyrosną, to posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp sezamem i włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Jak będą dość przypieczone z wierzchu, to powinny być już gotowe.
Przygotowanie mięsa:
- Do zmielonego mięsa dodaj niecałą łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/3 łyżeczki kminu oraz 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
- Wymieszaj dokładnie, najlepiej dłońmi zwilżonymi wodą.
- Z mięsa uformuj kotlety, każdy z nich powinien ważyć około 180-200 g.
- Mięso można wyrabiać tak jak ciasto, zwilżonymi dłońmi – kotlety będą się bez problemu formowały i nie popękają podczas smażenia.
- Smaż je na patelni bez tłuszczu, do dowolnego stopnia wysmażenia.
Całość:
- Upieczone bułki przekrój na pół i zanim posmarujesz je sosem, to połóż je wewnętrzną stroną na rozgrzanej patelni, żeby je chwilę podpiec. Dzięki temu sos nie wsiąknie zbyt szybko w środek bułki i nie zrobi się rozmiękła.
- Podpieczoną bułkę posmaruj sosem (np. spód ketchupem, a górę majonezem), na to połóż sałatę, kotlet, ser, ogórka oraz cebulkę. I na wierzch druga połówka bułki.