Kuchnia filmowa

Ratatouille (confit byaldi) szczurka Remy’ego z filmu animowanego “Ratatouille”

17 July 2016

Był czas, gdy Tymek potrafił oglądać Ratatouille kilka razy w tygodniu. Ciągle prosił mnie, żebym włączyła mu “film o szczurku”. Myślałam wtedy, że może to przyczyni się do rozwinięcia pasji do gotowania albo chociaż do chęci próbowania nowych potraw i produktów, ale niestety… Tymek był niejadkiem i jest nim nadal. Jego menu mogłoby się składać ze ogórków (kiszonych, konserwowych i świeżych), kotletów z piersi kurczaka w panierce, zupy pomidorowej, ziemniaków pod różną postacią, kiełbasy, kabanosów i kanapek z masłem orzechowym. Ratatuj? Nigdy w życiu. Gdy je przygotowywałam, to z nadzieją w głosie zapytał mnie: “ale zrobisz dla mnie inny obiad?”.

Stosuję te wszystkie triki na niejadków – pozwalam mu kroić i przygotowywać ze mną posiłki, zachęcam go do próbowania nowych smaków, jemy wspólnie, no ale i tak jest to bardzo oporne stworzenie i gdy ma zjeść kilka kawałków kalafiora, to krzywi się i robi uniki. Podobno gust kulinarny człowieka zmienia się co 7 lat, więc tak jakby te 7 lat to już i czekam na tę ogromną smakową rewolucję. Mam nadzieję, że się doczekam 🙂

Wracając do dzisiejszego przepisu, na pewno nie muszę nikomu szczegółowo go przedstawiać, gdyż wszyscy znają i szczurka Remy’ego i Ratatouille, które jest zarazem tytułem filmu, jak i nazwą potrawy.  Szczurek, o którym mowa, to znawca kulinarnej sztuki i amator najbardziej wyrafinowanych smaków. Potrafi rozpoznać każdy rodzaj sera, warzywa, czy jakiegokolwiek innego kulinarnego produktu. Jest również ogromnym fanem Auguste Gusteau – bardzo utalentowanego, francuskiego szefa kuchni, który jest autorem słynnej książki pt “Każdy może gotować”.

1e64f01d-36b8-49e8-ab99-49faa2d419ea_screenshot

kadr z filmu “Ratatouille”

Gusteau swoimi słowami trafiał głęboko do serca Remy’ego, gdyż głosił, że to nie ważne skąd pochodzisz, kim jesteś oraz co potrafisz – każdy może gotować. Remy był wyjątkowy, ale również trochę osamotniony z tą swoją innością, ponieważ wśród znanych mu szczurów był jedynym, który nie dość, że rozpoznaje wszystkie smaki, potrafi gotować, to jeszcze ma dość wybredny gust i w przeciwieństwie do jego szczurzych braci nie zje byle czego.

tumblr_mdah8c3wgN1r5s8qlo1_r1_500

Historia tego kulinarnego gryzonia jest zabawna i ciepła, ale najwięcej akcji dzieje się, gdy Remy trafia do swojej wymarzonej restauracji Gust Gusteau. Tam poznaje restauracyjnego pomywacza i życie ich obu natychmiast nabiera kulinarnego tempa. Cała historia przepleciona jest dużą ilością potraw, krytykiem kulinarnym, sanepidem oraz ogromną ilością szczurów. Jak to zwykle w filmach bywa, jest tam też intryga, ale i szczęśliwe zakończenie 🙂 Disney i Pixar stworzyli bardzo przyjemny film, który zdecydowanie jest nie tylko dla dzieci. Jestem pewna, że wielu dorosłych również znajdzie w nim coś przyjemnego dla siebie. A już na pewno można w nim znaleźć coś smacznego.

f

kadr z filmu “Ratatouille”

ff

kadr z filmu “Ratatouille”

fff

kadr z filmu “Ratatouille”

Przechodząc do sedna, czyli do kluczowej potrawy tego filmu – ratatouille. Jest to typowe danie śródziemnomorskie. Nazwałabym je gulaszem, ale gdy przygotowujemy je w wersji filmowej, czyli confit byaldi, to nasze ratatuj zdecydowanie nabiera wyrafinowania. Generalne założenia tej potrawy to duża ilość warzyw takich jak: pomidory, papryka, bakłażan i cukinia oraz zioła. Jest to danie w 100% wegetariańskie i dla mnie osobiście jest ono raczej dodatkiem do czegoś, niż osobnym posiłkiem.

collage4

niestety prezencja mojego dania na talerzu była mało filmowa 😉

Wersja, która pojawia się w filmie, czyli confit byaldi polega na tym, że warzywa nie są pokrojone w kostkę, a pocięte w bardzo cienkie plastry i ułożone na wcześniej przygotowanym sosie. Następnie, po ułożeniu ich w naczyniu żaroodpornym, przykry się je je arkuszem pergaminu (czyli papieru do pieczenia) i piecze w niezbyt wysokiej temperaturze, aż do momentu, gdy warzywa zmiękną. Jestem wielką fanką tej wersji, bo po pierwsze prezentuje się ślicznie, a po drugie smakuje jakoś inaczej. I choć może się wydawać, że jest przy tym bardzo dużo pracy, to zapewniam, że wcale nie, bo większość warzyw można pokroić na tarce.

Składniki:

  • 1 średnia zielona cukinia
  • 1 średnia żółta cukinia
  • 3 rzymskie lub śliwkowe pomidory
  • 1 średni bakłażan
  • 3 papryki (np. 2 czerwone, 1 żółta)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

collage

Przygotowanie:

  1. Papryki przekrój na pół i pozbądź się gniazd z nasionami. Umyj je i osusz, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej lekko oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 30 minut, aż papryka będzie przypieczona od strony skóry.
  2. Po upieczeniu włóż ją do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj warzywa: Warto wybrać egzemplarze z podobną średnicą, wtedy confit byaldi wygląda najładniej, ale bez przesady, najważniejszy jest smak. Warzywa umyj, obie cukinie możesz pokroić na mandolinie lub szatkownicy, pomidorów i bakłażana raczej nie da się tak pokroić, bo są zbyt miękkie, więc pokrój je ręcznie w równie cienkie plasterki. Nie wyrzucaj brzydkich plastrów, nadmiaru i końcówek warzyw.
  4. Jeśli papryka ostygła, lub jest ciepła w takim stopniu, że możesz bez problemu wziąć ją do ręki, to pozbaw ją skóry. Powinna odchodzić bez problemu. Paprykę pozbawioną skóry pokrój dowolnie, np. w paski.
  5. 5. Na patelni rozgrzej około dwóch łyżek oliwy, a na nią połóż dwie gałązki rozmarynu. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni przed około 2-3 minuty.
  6. 6. Dodaj pokrojoną paprykę oraz końcówki warzyw i wszystkie nieudane plasterki, które Ci zostały z krojenia. Całość dopraw solą, pieprzem, łyżką octu balsamicznego i suszonym tymiankiem.
  7. Podsmażaj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli będzie bardzo gęsta, to dodaj trochę oliwy.
  8. Sos rozsmaruj na spodzie naczynia żaroodpornego, a z wierzchu ułóż warzywa pokrojone w plasterki. Posyp z wierzchu solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
  9. Przykryj naczynie arkuszem papieru do pieczenia wyciętym do wielkości naczynia, a następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 1,5 h.

 collage2

IMG_7284

IMG_7285


 Przepis na omlet Remy’ego:

47

 

You Might Also Like