Kuchnia filmowa

Przepis na prosty falafel inspirowany serialem “Girls”

19 May 2016

Serial “Girls” nie bez powodu nazywany jest młodzieżową wersją “Seksu w wielkim mieście”. Życie głównych bohaterek kręci się wokół facetów, pracy i sercowych problemów. Główną bohaterką jest Hannah, a postać tę gra Lena Dunhan, która jest zarazem twórczynią tego serialu. Jak sama wspomina w serialu, jest głosem swojego pokolenia. Jej postać jest szczera i bardzo prawdziwa. Lena, to taka prawdziwa dziewczyna z krwi i kości. W serialu, jak to zazwyczaj bywa, nie widzimy tylko idealnie ułożonych włosów i wyprasowanych sukienek. Lena bez problemu pokazuje również wszystkie swoje wady i właśnie tą naturalnością “Girls” zyskało wielu widzów i fanów.

Cały serial, to nie tylko życiowe rozterki i miłosne problemy, gdyż Lena jest osobą, która lubi jeść, więc kulinarne wątki również gdzieś tam przeplatają się w poszczególnych odcinkach. W jednym z nich (s04e07), Lena idzie do baru i kupuje falafel. Miejscem do którego zachodzi jest nowojorski La Goulette, tunezyjska restauracja, która istnieje również poza serialem.

girls_falafel

Falafel, to wegańska potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to kotleciki, najczęściej przyrządzane z ciecierzycy i podawane z warzywami lub pieczywem, a najlepiej jednym i drugim. Jest to taki typowy fast-food i alternatywa dla kebabu.

collage

Moja pierwsza próba stworzenia falafela nie należała do najbardziej udanych. Zrobiłam go z normalnej, suszonej ciecierzycy i niestety masa całkiem rozpadła mi się podczas smażenia. Jednak znalazłam alternatywę, do tego o wiele prostszą i szybszą w przygotowaniu – falafel z ciecierzycy z puszki. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje równie pysznie. W dodatku ze świeżymi warzywami, serem typu feta i ciepłym pieczywem jest rewelacyjny.

ELEVATE (1)

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 5-6 łyżek mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski mielony, papryka słodka, papryka ostra, kolendra mielona (około 1/2 – 1 łyżeczki każdej)

Przygotowanie:

    1. Ciecierzycę wysyp z puszki na durszlak, osącz z zalewy i opłucz dokładnie. Wrzuć ją do miski, dodaj przyprawy, czosnek, sok z cytryny. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
    2. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie i z powstałej masy uformuj nieduże kulki lub płaskie kotleciki.
    3. Na patelni rozgrzej olej, jego warstwa musi mieć około 1,5 – 2 cm. Olej musi być dobrze rozgrzany, żeby falafel się nie rozpadł podczas smażenia.
    4. Smaż z obu stron aż kotleciki zbrązowieją.

Reszta składników:

  • świeże warzywa – papryka, pomidor, cebula, ogórek
  • ser Tartare Ziołowy Przylądek
  • jogurt naturalny
  • hummus
  • kiełki
  • chleb typu “Pita”

 

Przygotowanie:

Proponuję dwa sposoby podania. Pierwszy w formie sałatki na talerzu, a drugi to pita wypełniona wszystkimi składnikami. 

  1. Chleb podpiekamy w piekarniku, aż będzie ciepły i chrupiący. Jeśli wybieramy opcję z wypełnieniem, to nakładamy wszystkie składniki do środka. Smarujemy wnętrze bułki hummusem i jogurtem, następnie nakładamy warzywa, usmażony falafel, a na wierzch kładziemy ser pokrojony w kostkę.
  2. Opcja sałatkowa: na talerzu układamy warstwę warzyw, smarujemy hummusem, następnie znowu warzywa i/lub jogurt, potem falafel, a na wierzchu kładziemy ser Tartare pokrojony w kostkę. Chleb kroimy w paski i podajemy na osobnym talerzu.
  3. Na samą górę możemy położyć kiełki, posypać sezamem lub czarnuszką, albo posiekaną natką pietruszki.

IMG_5232y

 

You Might Also Like