O miłości wiele już powiedziano. Nie tylko o uczuciu do drugiego człowieka, ale również o miłości do jedzenia. Dziś jednak, chciałabym opowiedzieć o wielkim uczuciu do czekolady. Jednym z najpopularniejszych filmów o czekoladzie jest oczywiście ten, którego tytuł mówi sam za siebie – “Czekolada” 😉 Ale dziś to nie o “Czekoladzie” napiszę, a o filmie, który odkryłam całkiem niedawno, a który zawładnął moim czekoladowym sercem.

tumblr_nwvus3M8XB1qgi26jo1_1280

kadr z filmu “Przepis na miłość”

Przepis na miłość, to film o którym mówi się, że jest uroczy jak Amelia i apetyczny jak wyżej wspomniana Czekolada. Główną bohaterką jest Angelique cierpiąca na chorobliwą nieśmiałość. Jej wrażliwość dokucza jej tak bardzo, że Angelique uczęszcza na spotkania dla anonimowych wrażliwców, na których ludzie podobni do niej zwierzają się sobie ze swoich problemów związanych z tą przykrą przypadłością. Angelique ma też ukryty talent – jest genialnym cukiernikiem. Niestety, nieśmiałość nie pozwala jej odkryć tego daru przed światem.

Życie Angelique zmienia się, gdy zaczyna pracę w fabryce czekolady. Jej nowym szefem jest Jean-Rene, który podobnie jak ona jest bardzo wrażliwy i nieśmiały, jednak swoje słabości trzyma pod grubą skorupą.

przepis-na-milosc-1

kadr z filmu “Przepis na miłość”

Przepis na miłość, to film, który rozgrzewa i wywołuje uśmiech na twarzy. Wszystkie czekoladowe kadry powodują, że film jest jeszcze piękniejszy. Na podstawie tego filmu przygotowałam kolejny przepis dla Intermarche – ciasto czekoladowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone, masy kajmakowej i gorzkiej czekolady.

atelier

Jako, że wiosna już w pełni i w sklepach widziałam już pierwsze truskawki, to polecam wzbogacić mój przepis właśnie o świeże truskawki. Albo wypróbować przepis na mus czekolady z truskawkami, a przepis na niego znajdziecie w aplikacji Atelier Intermarche. Przypominam również, że ta aplikacja ma opcję doboru wina do danej potrawy, a wino, jak pewnie wiecie, jest idealnym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale również do deseru. Na dole wpisu znajdziecie wino idealne właśnie do tego ciasta.

Aplikacja jest do pobrania TU (Android) i TU (iOS). Możecie również zajrzeć na stronę Intermarche i tam wyszukać przepisy.

333

 

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (200 g), najlepiej 60-70%
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na krem:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (200 g)
  • 200 g serka mascarpone
  • ½ puszki masy kajmakowej
  • 1 łyżka masła

Na wierzch tortu:

  • Uprażone orzechy laskowe

Przygotowanie tortu:

  1. W garnuszku umieść czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mleko oraz masło. Podgrzewaj to wszystko na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. W trakcie podgrzewania mieszkaj delikatnie. Następnie lekko wystudź ten sos czekoladowy, który powstanie.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij trzepaczką, aż jajka dobrze połączą się z cukrem. Dodaj sos czekoladowy i ponownie wymieszaj trzepaczką.
  4. Zawartość miski z mokrymi składnikami dodaj do przesianej mąki. Wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników.
  5. Tak przygotowaną masę wylej do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 min. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku.
  7. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 lub 3 części, a następnie przełóż kremem.
  8. Wierzch tortu posyp uprażonymi orzechami laskowymi.

Przygotowanie kremu:

  1. W garnuszku umieść połamaną czekoladę oraz łyżkę masła, rozpuść wszystko i wymieszaj dokładnie, a następnie trochę wystudź.
  2. W misce umieść serek mascarpone oraz masę kajmakową. Dodaj do tego lekko ostudzoną rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj dokładnie, aż do momentu, w którym otrzymasz gładki krem.

Wino dobrane do tortu czekoladowego:

Rivesaltes Tuile, doux naturel, 16%, AOC Rivesaltes Tuile/Roussillon

To słodkie, esencjonalne wino, jednocześnie gdzieś w tle z lekką pigwową kwasowością, nutami kawy i kakao powinno być nieco słodsze od deseru, aby całość nie wydawała się nieco mdła. Powinno dać radę, choć czasem do ciężkiego deseru wystarczy filiżanka kawy lub kieliszek koniaku. Można jeszcze pokusić się o połączenie na zasadzie kontrastu z lekkim czerwonym wytrawnym winem / Merlot, Pinot Noir/, jednak istnieje ryzyko, iż wino wyda nam się „kwaśne”. Serwować w temperaturze 12-14ºC.

555