Bonjour!

Dzisiejszy wpis jest drugim z czterech, które przygotowałam dla Intermarché. Pisałam o tym ostatnio, przy okazji wpisu o filmie “Julie&Julia” (koniecznie sprawdźcie przepis na rybę). Tym razem jako film wybrałam klasykę francuskiej komedii, a przepis związany z filmem, to również najbardziej klasyczny przepis na pieczonego kurczaka.

53c7da12ee977_o (1)

kadr z filmu “Skrzydełko czy nóżka”

Louis de Funes nazywany jest geniuszem komedii. W swojej karierze aktorskiej wcielał się w wiele różnych ról. Był komisarzem, żandarmem, sklepikarzem czy kelnerem. Jedną z jego głównych ról była postać Charlesa Duchemina, wybitnego kulinarnego autorytetu, który co roku przygotowuje przewodnik opisujący najlepsze restauracje. Jest to oczywiście nawiązanie do słynnego przewodnika Michelin, zapoczątkowanego w 1900 roku przez Andre Michelina.

“Co roku ważne wydarzenie wywołuje wiele emocji w środowisku wydawców. W ciągu kilku dni ponad milion egzemplarzy jednej książki opuszcza drukarnię. Nie chodzi o ostatnią powieść poczytnego pisarza, lecz o słynny przewodnik Duchemina. W oznaczonym dniu w ciągu kilku godzin znana czerwono-niebieska okładka pojawia się w witrynach wszystkich księgarni. Tysiące egzemplarzy wysyła się po całym świecie z myślą o turystach, którzy nie wyobrażają sobie podróży do Francji bez owej biblii, dzięki której mogą z zamkniętymi oczami wymieniać swoje dolary, escudos, funty, ruble oraz inne dewizy na wyszukane specjalności francuskiej kuchni.”

I tak właśnie, nasz filmowy Charles Duchemin wyrusza w podróż, w poszukiwaniu najlepszych restauracji. Podąża za nim jego największy wróg, Jaques Tricatel – twórca fabryki ze “sztucznym” jedzeniem. Produkuje on kwadratowe jajka, gotowe dania, gumowe sałaty, a całym tym sztucznym jedzeniem karmi gości swoich restauracji. Duchemin, jako prawdziwy francuz z krwi i kości zwraca uwaga na każdy szczegół dotyczący jedzenia, a także na wino i muzykę, której słucha w trakcie przygotowywania potraw.

“Potrzebuję natchnienia. Proszę o muzykę. Wagner?! To dobre do dziczyzny! Do grubej zwierzyny! Dzika! Nosorożca! Ale do pulardy oraz do homara trzeba czegoś innego. Znajdźcie mi coś lżejszego, weselszego, subtelnego.”

3c794a2eb71cc6fa70137afc430ec622

kadr z filmu “Skrzydełko czy nóżka”

Film jest lekki, zabawny i z pewnością ucieszy każdego amatora kuchni, bo nie brakuje tam scen, w których potrawy grają główną rolę. Jak podaje Wikipedia, był to pierwszy film, w którym zagrał Louis de Funes po przejściu zawału, a w samej Francji obejrzało go ponad 5,5 mln widzów.

Dziś chciałabym Wam również przypomnieć o aplikacji Atelier Intermarché, która jest niezwykle pomocna w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. W aplikacji możecie też dobrać wino, które będzie najlepiej pasowało do danej potrawy. Moje ostatnie odkrycie z tej aplikacji, to przepis na pieczony camembert z jabłkami. Jestem maniaczką serów, a pieczony camembert, to coś co szczególnie łechce moje kulinarne serce 😀 Z tego przepisu wyrzuciłam tylko rodzynki, bo nie jestem ich fanką.

atelier

Przepisem, który dobrałam do tego filmu, zgodnie z tytułem, jest pieczony, faszerowany kurczak. Idąc na kompromis jest i skrzydełko i nóżka. Kurczakowi tak naprawdę nie potrzeba wiele. Wystarczy masło, które nadaje pysznego smaku, sól pieprz i zioła. Postanowiłam jednak dodać mu trochę więcej wyrazu i jego środek nafaszerowałam kaszą gryczaną oraz wątróbką. Możecie to zrobić na trzy sposoby. Pierwszy to ten, który znajdziecie w moim przepisie, czyli kurczak faszerowany bez usuwania kości, drugi to kurczak luzowany, czyli pozbawiony kości i korpusu, a trzeci, to kurczak podzielony na części, a wątróbka z kaszą przygotowana całkiem osobno (do cebuli i wątróbki usmażonej na patelni, dodajemy kaszę i podsmażamy jeszcze 7-10 minut).

kurczak_04

Jeśli macie ochotę spróbować trzeciej wersji, chcecie nauczyć się filetować kurczaka, lub po prostu cały pieczony kurczak to dla Was za dużo, to proponuję użyć np. jednego udka lub piersi (resztę kurczaka możecie zamrozić lub użyć do przygotowania rosołu). Intermarché przygotowało film instruktażowy przedstawiający filetowanie drobiu. Dzielenie kurczaka na części, to bardzo przydatna umiejętność, więc polecam spróbować i zapoznać się z filmem.

Składniki:

  • 1 kurczak o wielkości 1,5-2 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego

Do farszu:

  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula szalotka
  • 1 jajko
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • kilka wykałaczek lub igła i nitka (taka naturalna, nie ze sztucznego tworzywa)

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Masło rozpuść, a następnie dodaj do niego pieprz, sól, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, estragon oraz tymianek. Roztopionym masłem z przyprawami posmaruj całego kurczaka. Włóż go do miski i odstaw na czas przygotowywania farszu.
  3. Wątróbkę umyj, osusz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Usmaż na nim drobno posiekaną cebulę, a gdy będzie już zeszklona, dodaj wątróbkę. Posyp szczyptą pieprzu, dodaj też odrobinę soli. Wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Tylko do momentu, w którym wątróbka będzie lekko ścięta.
  6. Usmażoną wątróbkę z cebulą dodaj do kaszy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj dokładnie.
  7. Gotowy farsz włóż do środka kurczaka, a skórkę zepnij wykałaczkami lub zaszyj, tak, aby farsz nie wysypał się z kurczaka.
  8. Tak przygotowanego faszerowanego kurczaka połóż na blaszce do pieczenia lub umieść w naczyniu żaroodpornym.
  9. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny. Podczas pieczenia, co jakiś czas polewaj kurczaka wytopionym tłuszczem.

Wino dopasowane do pieczonego kurczaka:

Merlot 2014, Cuvée Prestige, La Croix du Pin

Subtelne czerwone wino z owocową lekko korzenną nutą. Dokonale komponuje się z delikatnym białym pieczonym mięsem, welurowe taniny dyskretnie podkreślą smak farszu. Serwować w temperaturze: 16-18ºC.

kurczak_06