Od wczoraj jaram się jak pierwsze ognisko Robinsona Crusoe. Podjęłam spontaniczną decyzję, aby dołączyć do Noworocznego Detoksu Cukrowego i oprócz tego, że ograniczyłam cukier, to odkryłam też masę super fajnych pomysłów i przepisów. Jednym z nich jest domowe mleko kokosowe. Nie wierzę, że nie robiłam tego wcześniej. Niczym nie różni się od tego z puszki, a nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, konserwantów itd. Do tego jego przygotowanie jest banalnie proste. No i jest o wiele tańsze od tego sklepowego. Same plusy.

Przepis podała jedna z gospodyń Detoksu, Anna w wydarzeniu na FB. Odrobinę go zmodyfikowałam, ale efekt jest genialny. Mleko jest pyszne, intensywnie kokosowe i tłuste.

Przy robieniu mleka włączcie sobie piosenkę 😀

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • woda
  • gaza opatrunkowa

Untitled design (71)

Przygotowanie:

  1. Wiórki zalej wodą, tak aby przykryły je całe, a nawet około 1-2 cm powyżej. Zostaw je na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Zmiksuj je blenderem albo np. w Thermomixie.
  3. Przełóż zmiksowane wiórki na gazę, a następnie wyciśnij dokładnie.
  4. To co uda się wycisnąć to właśnie mleko kokosowe.
  5. Z pozostałości po wiórkach możesz zrobić mąkę kokosową

Szybsza wersja:

  1. Zagotuj wiórki w wodzie. Gdy będą dobrze podgrzane to zmiksuj je blenderem/w malakserze lub innym robocie kuchennym.
  2. Przełóż zmiksowane wiórki na gazę, a następnie wyciśnij dokładnie.

Z tych proporcji wychodzi około 800-1000 ml mleka, w zależności ile wody użyjemy do zalania wiórków.

Przepis na mąkę kokosową:

  1. Wiórki pozostałe po tworzeniu mleka kokosowego wyłóż na blaszkę.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz je przez około 30-40 minut.
  3. Wysuszone wiórki zmiel w młynku do kawy (np. takim starym oldschoolowym, który jest w prawie każdym domu) lub w Thermomixie albo innym robocie jaki posiadasz.
  4. Mąkę przechowuj w słoiku, puszce lub papierowej torebce.

Untitled design (72)