Kuchnia filmowa

Paszteciki dyniowe z Harry’ego Pottera (wersja wytrawna)

5 October 2014
 Październik niezwykle mocno kojarzy mi się z HP. Dynie są wszędzie. W każdym warzywniaku, a parapetach okien, na balkonach, na blogach i w fejsbukowym feedzie. Lubię dynię, choć mogłaby być ciut bardziej charakterystyczna w smaku. Dobre jest w niej to, że jest bardzo elastycznym warzywem. Podobnie jak cukinia, marchew, czy burak, nadaje się zarówno do wytrawnych potraw, jak i słodkich.

Gdy robiłam pierwszą wersję pasztecików z HP, to oczywiste było dla mnie to, że będą słodkie. Jakoś nie mogłam sobie wyobrazić tego, że Harry z Ronem kupują w pociągu do Hogwartu paszteciki słone. Chociaż, gdy myślę “pasztecik” mam przed oczami kubek barszczu z buraków i nadzienie z kapusty albo mięsa. Dlatego też postanowiłam dać szansę pasztecikom z dynią w wersji wytrawnej. Potteromaniacy! Czy cieszycie się z przepisów z Harry’ego Pottera? Mam nadzieję, że tak, bo będzie ich jeszcze więcej 😉


Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi od Domi w kuchni. Próbowałam go wielokrotnie i jest to mój ulubiony przepis na drożdżowe ciasto. Z resztą każdy przepis od Domi polecam, zawsze wszystko się udaje 🙂

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 350-400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:

  • 500 g dyni, obranej
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jajko do wysmarowania pasztecików

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać ok. 15 minut aż drożdże zaczną się pienić.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wbić jajko, dodać masło i spienione drożdże. 
  3. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
  4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Po tym czasie rozwałkować je na długi i wąski placek. Wzdłuż wyłożyć farsz, zawinąć i pociąć na mniejsze kawałki.
  6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować jajkiem i piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie farszu:

  1. Dynię pokroić w kostkę i upiec do miękkości. 
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. 
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce i drobnych oczkach.
  4. Upieczoną dynię zmiksować, dodać cebulę, marchew oraz jajko i przyprawy.
 

 

 

You Might Also Like