Dziecko

Chrupiące nuggetsy – wersja fat i fit

23 July 2014

 

2222-636x352

Nuggetsy to jest to co tygryski lubią najbardziej. Nie muszę chyba dodawać, że chodzi o te małe tygryski 😉 Tymek uwielbia kurczaka w każdej postaci. Kotleciki, pulpeciki, a jeśli chodzi o nuggetsy to nie muszę dwa razy wołać na obiad. Są pyszne na ciepło jak i na zimno, podane z ulubionym sosem, pieczoną bagietką z masłem ziołowym, pieczonymi marchewkami, albo frytkami. Do tego sałatka ze świeżych pomidorów i mamy gotowy całkiem ciekawy obiad. Przygotowałam dwie wersje. Można powiedzieć, że jedna jest dla dorosłych, a druga dla dzieci, lub jak wolicie jedna fat, a druga fit. Pierwsza panierka zawiera płatki kukurydziane, otręby owsiane i sezam, druga składa się z bułki tartej, sera cheddar, płatków kukurydzianych i ostrej papryki.

IMG_1514

WERSJA DLA DZIECI:

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • dowolne przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, czosnek)
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków owsianych
  • 1-2 jajka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka umyłam, oczyściłam i pokroiłam w grube paski.
  2. Posypałam solą i przyprawami, natarłam dokładnie.
  3. Z sezamu, otrębów i płatków zrobiłam panierkę.
  4. Paski kurczaka maczałam w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczałam w panierce.
  5. Smażyłam na oliwie z oliwek. 

WERSJA DLA DOROSŁYCH

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1-2 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Podobnie jak w wersji dla dzieci kurczaka należy umyć, pokroić i natrzeć przyprawami.
  2. Z bułki tartej, sera i płatków robimy panierkę. Dodajemy do niej solidną łyżeczkę ostrej papryki.
  3. Maczamy kawałki kurczaka w jajku i w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

IMG_1487

IMG_1476IMG_1484

 

You Might Also Like