Klasyki kulinarne

Chili con carne

31 January 2014
Dziś wyjątkowo przepis nie filmowy, bo szczerze mówiąc jeszcze nie znalazłam filmu, w którym pojawiła by się ta potrawa, ale nic straconego. Będę przez weekend przeglądać filmy z wątkiem meksykańskim, lub takie, których akcja dzieje się w Meksyku to może coś się trafi 😉

Istnieje wiele legend na temat tego jak powstało chili con carne (z hiszpańskiego “papryka z mięsem”). Najbardziej powszechną z nich jest ta o hiszpańskiej zakonnicy Marii z Agredy. Siostra Maria wielokrotnie doświadczała wizji podczas których duch opuszczał jej ciało i wyruszał, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Podobno podczas jednej z takich wizji jej duch powrócił z przepisem na chili con carne 😉 Ile w tym prawdy, tego nie wie nikt, ale potrawa jest jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Moim zdaniem jest wprost idealna na zimowe dni, bardzo rozgrzewająca i sycąca za sprawą fasoli, oraz mięsa. Do mojej wersji dodaję pieczoną paprykę, która nadaje odrobiny słodkości, oraz trochę cynamonu, który podbija delikatnie smak całości. Do picia polecam wodę z cytryną, miętą i świeżym ogórkiem 🙂
SKŁADNIKI:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • 1 puszka fasoli czerwonej (odsączonej z zalewy)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ puszki kukurydzy (odsączonej z zalewy)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 3-4 łyżki oleju
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (w ziarnach)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego (w ziarnach)
  • ½ łyżeczki kolendry (w ziarnach)
  • 1-2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i przygotuj mieszankę. W przypadku braku moździerza można użyć przypraw i ziół już zmielonych.
  2. Połowę mieszanki dodać do mięsa i odstawić je na godzinę lub dwie. 
  3. Paprykę umyć przekroić na cztery części, wyciąć gniazda nasienne i posmarować od strony skórki odrobiną oleju, lub oliwy.
  4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 30 minut aż skórka będzie przypieczona.
  5. Paprykę wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie paseczki.
  6. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
  7. W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Podsmażać przez kilka minut.
  8. Dodaj mięso i mieszając podsmażaj aż wyraźnie zbrązowieje. 
  9. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i drugą połowę przypraw.
  10. Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj czerwoną i białą fasolę, kukurydzę, oraz pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze 10-15 minut.
  11. Chili con carne można podawać z ryżem, tortillą, polane odrobiną kwaśnej śmietany i posypane żółtym serem i posiekaną pietruszką.


 

You Might Also Like