Kuchnia filmowa

Paszteciki dyniowe z Harrego Pottera – wersja słodka

20 November 2013

Harry Potter to skarbnica magicznych, kulinarnych pomysłów. Do tej pory udało mi się zrealizować dwa z nich – kremowe piwo i sok dyniowy. Dziś na prośbę jednej z Czytelniczek bloga przedstawiam przepis na dyniowe paszteciki. Jest to wersja słodka w kruchym cieście, ale czuję, że muszę przygotować jeszcze wersję wytrawną w drożdżowym cieście. W filmie paszteciki niestety nie zostały pokazane. Zostają jedynie wymienione w jednej ze scen w „Czarze ognia”. Jest to scena, w której Harry poznaje Cho Chang. Zamawia ona dwa paszteciki w Honeyduke Express, uśmiecha się do Harrego i odchodzi.





SKŁADNIKI:

Farsz:
  • 300 g upieczonej dynii (jak upiec dynię: przepis TU)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki imbiru

Ciasto:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki żytniej
  • 80 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:
  1. Dynię zmiksuj z jajkiem, cynamonem, cukrem i imbirem.
  2. Mąkę pszenną i żytnią wysyp na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier puder, sól i wodę.
  3. Z podanych składników dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę więcej wody.
  4. Ciasto zawiń w folię i odstaw na ok15 minut aby „odpoczęło”. 
  5. Ciasto rozwałkuj, wycinaj koła, na środek nakładaj łyżeczką farsz z dynii i łącz jak pierogi.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut, aż paszteciki się zarumienią. 


 

You Might Also Like