Kuchnia filmowa

Sok dyniowy z Harry’ego Pottera

20 September 2013
Jesień zbliża się już wielkimi krokami, w sklepie pierwsze dynie pojawiły się już w sierpniu, jednak dla mnie to warzywo to zdecydowanie synonim jesieni, dlatego też zabieram się za nią dopiero we wrześniu, a nie wtedy gdy jeszcze łapię ostatnie tchnienia wakacji i gorącego lata.

Dynia to dość nieprzeciętny twór natury, choć mogłoby się wydawać, że jej mdły smak nie napawa niezwykłością, a jednak… Jak dla mnie jest to jedno z ciekawszych warzyw, bo mogę je przetwarzać na milion sposobów. Dynia jest tak elastyczna, że pasuje do ciast, gulaszy, zup, makaronów, zapiekanek, babeczek i innych cudów. 
 
Pięknie ozdobiona, wydrążona dynia to także symbol amerykańskiego święta Halloween. Jest to niemal obowiązkowy jego element. 
I najważniejsze – Harry Potter! Sok dyniowy towarzyszy czarodziejowi 
praktycznie cały czas. W każdym magicznym domu sok pojawiał się na śniadaniu, można było go kupić w pociągu do Hogwartu. Był to tak popularny napój jak mugolski sok pomarańczowy. 
 
Dlatego, skoro w końcu pojawiła się jesień, dynie i spadające liście to postanowiłam przygotować dla Was dyniowy sok prosto z czarodziejskiego świata. Ten sok przypomina w smaku popularny napój dla dzieci, gęsty i słodziutki 🙂
 
 
IMG_6343
IMG_6339
 
SKŁADNIKI:
  • 1 banan, obrany i pokrojony w plasterki
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki
  • 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 100 g cukru
  • 800 ml wody
  • szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
  1. W naczyniu miksującym umieść marchewkę. Rozdrobnij 10 s / obr. 5. Zgarnij rozdrobnioną marchewkę ze ścianek na dno naczynia.
  2. Dolej 300 ml wody, gotuj 8 min / Varoma / obr. 1
  3. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj 1 min 30 s / obroty 10
  4. Dolej resztę wody, zagotuj 10 min / 100 stopni / obr. 2
  5. Przelej sok do butelek i odstaw do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE
  1. Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.
  2. Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą.
  3. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość przez kilka minut, aż uzyskać gładką konsystencję.
  5. Gotowy sok przelej do butelek i odstaw do ostygnięcia.
IMG_6373
 

You Might Also Like