Kuchnia filmowa

Ciastka owsiane z Gotowych na wszystko

31 July 2013
Dzisiaj bez zbędnego komentarza – to po prostu kolejny przepis z serialu Gotowe na wszystko (i kolejny słodki J).




Są to ulubione ciasteczka Renee – owsiane z rodzynkami. Scena, w której Lynette przynosi je swojej przyjaciółce nie należy do najbardziej pozytywnych, ale tam gdzie są ciastka musi być coś pozytywnego J



Nie ma tu żadnej większej filozofii, przygotowywanie ciastek to prosta czynność dająca przyjemny i smaczny efekt pod warunkiem, że lubimy sobie pochrupać do kawki.


SKŁADNIKI:
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynków (można zastąpić np. suszoną żurawiną, jagodami goji, lub innymi suszonymi owocami)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do miski włóż masło, dosyp cukier i zmiksuj przez kilka minut. Dodaj jajko i miksuj dalej.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oraz płatki owsiane, oraz rodzynki.
  3. Dodaj suche składniki do mokrej masy, ponownie zmiksuj dokładnie.
  4. Nabieraj po łyżce masy, formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczając je lekko na dłoni układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

    Ciastka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, podane z zimnym mlekiem lub filiżanką dobrej kawy 🙂 Można je przechowywać do kilku dni w szczelnym naczyniu np. puszce.

 

You Might Also Like