Kuchnia filmowa

“Matylda” : Naleśniki/Pancakes

12 February 2013

Dziś dzień naleśnika, czyli angielski odpowiednik naszego tłustego czwartku obchodzony w dzień polskiego tzw. “śledzika”.
Każdy z Was kto choć raz widział prze-zabawną i miłą komedię familijną o dziewczynce imieniem Matylda, wie o jakie naleśniki chodzi. Te puszyste pancakesy, nie są takie jak nasze cieniutki i duże naleśniki. To takie bardziej placki, ale idealnie sprawdzają się na śniadanie.

Przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku

PANCAKES’Y MATYLDY

SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Wylewać po ok. 2-3 łyżki masy na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron.
Podawać np. z syropem klonowym. Ja podałam z syropem różanym – to moje ostatnie odkrycie 😉
Scena, w której Matylda przygotowuje naleśniki:

Pozostałe przepisy z filmu “Matylda”:
-Ciasto czekoladowe Agaty Trunchbull
 

You Might Also Like