Kuchnia filmowa, Wyróżnione

Elfickie lembasy

11 January 2013

Informacje na temat tego chleba, które udało mi się wydobyć od jednego znajomego elfa to:

  • Lembas jest chlebem niecodziennym, spożywanym w podróży, nie jakimś tam do kanapek, czy coś
  • Lembasy formowane są w cienkie ciastka
  • Są bardzo pożywne i pozostają świeże przez miesiące pod warunkiem, że znajdują się w swoim pierwotnym opakowaniu z liści
  • Sposób przygotowania Lembasów jest pilnie strzeżony i rzadko ujawniany nie-elfom (ależ macie szczęście!)
  • Nazwa Lembas pochodzi z sindarinu i oznacza droga-chleb

IMG_7748
Składniki:
  • 2-3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść jagód goji (rodzynek, lub orzechów)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
 
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Mleko, miód, jajko zmiksować. Dodać do suchych składników.
  2. Całość wymieszać, dodaj jagody i wyrobić. Gdyby było zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być takie żeby odchodziło od miski i dłoni i można było je rozwałkować.
  3. Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 170 stopni do czasu aż się zarumienią lekko z wierzchu.
 
 

You Might Also Like