Klasyki kulinarne

Przepis na domową tortillę (pszenne placki)

16 January 2012

Najprostszy przepis na domową tortillę, czyli pszenne placki. Idealne jako dodatek do mięsa, albo do jakichś prostych przekąsek (np. łososia wędzonego, szpinaku i serka śmietankowego). Placki są bardzo elastyczne i można w nie zawijać składniki. Nie łamią się, ani nie kruszą (no chyba, że będą zbyt mocno przypieczone).

IMG_2474

 

Składniki:

na 16 placków o średnicy 16 cm

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (około 450 – 500 g)
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki smalcu, masła lub 1/2 szklanki oleju (jeśli masło, to miękkie)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze (ja używam Thermomixa) lub wyrób ręcznie w misce.
  2. Ciasto musi być elastyczne, dobrze wyrobione i bez grudek. Takie, aby z łatwością odchodziło od ręki.
  3. Podziel ciasto na części. Możesz zrobić placki większe, niż o 16 cm średnicy.
  4. Rozwałkuj każdy z kawałków ciasta na cienki placek. Tak cienki, że aż prześwitujący.
  5. Placki smaż na suchej, mocno nagrzanej patelni. Powinny smażyć się około 30 sekund z każdej strony. Pojawią się bąble i placki będą zarumienione. Smaż je z obu stron.
  6. Po usmażeniu przykryj je lekko wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły.

IMG_2438

IMG_2441

IMG_2439

IMG_2446

 

You Might Also Like