Klasyki kulinarne

Szare kluski z ziemniaków

28 July 2011

To jest mój szczególny smaczek z dzieciństwa. Uwielbiałam te kluski, ale w moim domu nie robiło się ich zbyt często. Za to smak twarogu z cebulką i tych klusek, szczególnie zapadł mi w pamięć. W moim domu to były po prostu “kluski ziemniaczane” ale podobno w innych regionach Polski nazywa się je “kluski żelazne” albo “kluski szare”, wszystko to ze względu na ich szary kolor. Są bardzo kaloryczne, ale za to jakie pyszne…

Składniki:

• 5-6 dużych ziemniaków
• około 8 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• jajko
• sól, pieprz
• 200 g twarogu
• 1 duża cebula
• olej

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz.
2. Masa ziemniaczana powinna być dość gęsta, ale jeszcze lejąca. W razie, gdyby była zbyt rzadka, należy dodać więcej mąki.
3. W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać łyżką masę kluskową.
4. Gotować przez kilka minut, a następnie wyciągnąć z wody.
5. W czasie gotowania, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć.
6. Na gorące kluski wysypać pokruszony twaróg, a na to podsmażoną cebulkę.

 

You Might Also Like